Pierzga 50g

Dostępność: 0 szt.
Maksymalna ilość dla możliwych parametrów produktu została osiągnięta.
Czas realizacji zamówienia do: 5 dni
Wysyłka w ciągu:48 godzin
Cena przesyłki: 12.99
Paczkomaty InPost:
12.99
Kurier DPD:
15
Kurier DPD pobranie:
20
Cena: 17.50
Ilość (szt.):
Zamówienie telefoniczne: 881034528
Zostaw numer telefonu. Oddzwonimy!
Udostępnij:

Pierzga pszczela jest jest bardzo rzadko spotykanym pszczelim produktem.
Wysoka cena pierzgi wynika bezpośrednio z samego sposobu jej pozyskania który jest bardzo czasochłonny.
Zapotrzebowanie na ten nieoceniony pod względem leczniczym produkt jest bardzo duże a produkcja jego jest bardzo mała.
Między innymi z tych powodów cena kilograma pierzgi waha się w granicach 250 - 300 zł.

 

Pierzga powstaje z pyłku, ale różni się od niego właściwościami i składem chemicznym. Zawiera domieszkę miodu lub nektaru (ok. 25%) oraz śliny pszczół. W ubitym pyłku pszczelim pod wpływem ciepła panującego w ulu (ok. 37 stopni) rozwijają się bakterie kwasu mlekowego (tak jak w przypadku kiszonej kapusty), które zapobiegają psuciu się pierzgi. Pierzga to sfermentowany pyłek pszczeli.

Okazuje się, że pszczoły nie odżywiają się zazwyczaj świeżo zebranym pyłkiem kwiatowym, a właśnie przyrządzoną z niego pierzgą. Pszczoły wiedzą co dobre:). Pierzga nazywana jest inaczej chlebem pszczelim. Skąd taka nazwa? Pierzga jest tym, czym dla nas „chleb”,  czyli podstawą odżywiania. Znajdują się tam wszystkie składniki odżywcze, które potrzebują do życia pszczoły. Bez tego pokarmu rój nie może istnieć.

Z punktu widzenia wartości profilaktycznych i leczniczych pierzga różni się od pyłku pszczelego bogatszym składem oraz znacznie większym stopniem przyswajalności. Pyłek kwiatowy jest przyswajany przez ludzki organizm na poziomie 15-20%, pierzga na poziomie 80%.

Podczas całego okresu letniego pszczoła oblatuje setki roślin, dzięki czemu zbiera ponad 250 najbardziej wartościowych biologicznie aktywnych składników, które to gromadzą się w pierzdze. Pamiętajmy, że każda roślina ma naturalną wartość leczniczą, dlatego pierzga jest odbierana jako skumulowana Formuła Życia, zawierająca najlepsze składniki, jakie może dać nam natura. W skład pierzgi wchodzi: 28 aminokwasów, wszystkie witaminy (A, B, C, D, E, PP, K, D, H ), rutynę,która  zapobiega powstawaniu niektórych wysoce reaktywnych wolnych rodników,  białko, mikroelementy : P, S, Cl, K, Ca, Na i makroelementy : Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si, węglowodany, kwas omega 3 i omega 6, kwas mlekowy , szereg przeciwutleniaczy i enzymów: inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza.

Wpływ pierzgi na zdrowie:

Pierzga, tak jak i pyłek, poprawia nasz metabolizm, działa ogólnie wzmacniająco i tonizująco. Normalizuje procesy zachodzące w korze mózgowej, doprowadzając do równowagi psychicznej naszego organizmu, przez co mamy lepsze samopoczucie i sen, sprawność fizyczną i umysłową zdolność do pracy. Usprawnia wydzielanie gruczołów przewodu pokarmowego, m.in. zwiększa wydzielanie żółci przez woreczek żółciowy oraz enzymów trawiennych przez trzustkę, w efekcie poprawiając czynności związane z trawieniem i poprawiając apetyt. Odbudowuje florę jelitową po stosowaniu antybiotyków, usprawniając pracę jelit.

Ważne jest działanie przeciwmiażdżycowe, kardiotoniczne i spazmolityczne pierzgi oraz pyłku w układzie sercowo-naczyniowym, ze względu na zawartość związków lipidowych. Związki flawonoidowe i witaminy zawarte w tych dwóch produktach pszczelich powodują wzmocnienie ściany włosowatych naczyń krwionośnych, czyniąc je bardziej elastycznymi i mniej przepuszczalnymi, a przez to likwidując obrzęki nóg. Poza tym, pierzga, podobnie jak pyłek, zabija drobnoustroje, działa przeciwzapalnie, powoduje odnowę komórek i tkanek organizmu ludzkiego, np. powoduje zwiększenie wytwarzania czerwonych krwinek w szpiku kostnym, uzupełnia braki żelaza w organizmie.

Pierzga znakomita jest w leczeniu przerostu i stanów zapalnych gruczołu krokowego (prostaty), bez nawrotów choroby. Stwierdzono również antynowotworowe działanie pierzgi i pyłku, bowiem produkty te wzmacniają system odpornościowy organizmu. Oczywiście, jest to działanie profilaktyczne, zapobiegawcze, bowiem, przy istniejącym już nowotworze prostaty, spożywanie pierzgi jest niewskazane. Za to pierzga stosowana jest jako ochrona przed promieniowaniem jonizującym, w tym rentgenowskim. Przy leczeniu nowotworu piersi u kobiet pierzga i pyłek stanowią doskonałe wsparcie dla leczenia konwencjonalnego.

Oczywiście, we wszystkich tu omawianych przypadkach, leczenie (nie stosowanie profilaktyczne) pierzgą musi być skonsultowane z lekarzem leczącym daną chorobę. Z kuracji pierzgą i pyłkiem muszą też zrezygnować osoby posiadające uczulenie na te produkty.

Pierzga jest skarbem natury. Stosujmy ją przede wszystkim profilaktycznie, a wtedy choroby na pewno będą nas omijać.

Podsumowując, PIERZGA

Działa wzmacniająco i regenerująco:

  • w okresie rekonwalescencji
  • po przebytych zabiegach operacyjnych
  • w stanach pozawałowych
  • w obniżonej odporności organizmu
  • w stanach chronicznego zmęczenia
  • w niedoborach witamin i składników mineralnych
  • zapobiegawczo i leczniczo w anemii

Wzmacnia układ nerwowy:

  • w stanach depresyjnych
  • w stanach przemęczenia psychicznego (przepracowanie, stres)
  • przy intensywnym wysiłku umysłowym (poprawia zdolność koncentracji i twórczego myślenia)

Reguluje przemianę materii:

  • zaburzeniach przewodu pokarmowego (obstrukcja lub biegunka)
  • w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
  • po kuracjach antybiotykowych
  • w chorobach skóry (egzema, łuszczyca)

Działa ochronnie i odtruwająco:

  • w chorobach wątroby - wirusowe zapalenie wątroby
  • zatrucia (np. choroba alkoholowa)

Ponadto pierzga polecana jest:

  • w chorobie wieńcowej - obniża poziom cholesterolu we krwi
  • w zaburzeniach krążenia obwodowego
  • w chorobie niedokrwiennej serca
  • w schorzeniach gruczołu krokowego prostaty
  • w osłabieniu wzroku

Dawkowanie pierzgi

Zaleca się spożywać 2 x dziennie po 1 łyżeczce.

Stosowanie pierzgi

Pierzgę można spożywać bezpośrednio do ust, można też rozpuścić 1 łyżeczkę w filiżance z wodą, sokiem, mlekiem lub miodem. Pierzga powinna się moczyć minimum 4 godziny. Można zalać pierzgę wieczorem i wypić ją rano. Po jej wypiciu, w ten sam sposób proszę przygotować roztwór do wypicia na wieczór. Analogicznie postępujemy każdego dnia.

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Komentarze i opinie mogą dodawać tylko zalogowani Klienci.

Promocje

Sklep internetowy na oprogramowaniu Sky-Shop.pl SKY-SHOP Sklep internetowy
Proszę czekać ...

Informacja

Zalogowano poprawnie

Produkt został dodany do koszyka

Do Twojego koszyka została dodana wybrana ilość sztuk produktu. Podczas realizacji zamówienia będzie można ją zmienić.

Szczegółowa zawartość koszyka znajduje się u góry strony pod ikoną koszyka.

Informacja

Produkt został dodany do przechowalni